TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Västra Amerika
Dag för dag
Program 2020

Dag 1. Skandinavien - Phoenix

Flyg med SAS över Atlanten. Under färden över bjuds vi på lunch och ytterligare en lättare måltid. Dessutom finns ett omfattande underhållningssystem med bland annat filmer, nyheter, musik och spel. På eftermiddagen lokal tid ankomst till SAS Gateway där pass- och tullformaliteter sker. Sedan vidare med amerikanskt inrikesflyg till Phoenix. Transfer på egen hand (ingår) till Saguaro Hotel i Scottsdale där ni möter färdledaren och ansluter till huvudgruppen.

Dag 2. Phoenix - Grand Canyon
Dags för en spännande bussresa. En kontrasternas dag. Sol, värme, kyla och kanske snö, öken, åkrar, berg och djupa dalgångar och med Grand Canyon som kronan på verket. Vi kör av från stora vägen in till Sedona som är ett charmigt samhälle i skuggan av höga berg. Här börjar Oak Creek Canyon, en canyon vars röda klippväggar har funnits med i många filmer.

På eftermiddagen ankomst till Grand Canyon, ett av naturens verkliga underverk. Under miljoner år har Coloradofloden grävt sig ner i berget och bildat en canyon, på sina ställen mer än 1 600 meter djup. Ni kan uppleva det fantastiska färgspelet på klippväggarna, som solen dirigerar. Speciellt solnedgången och soluppgången är fantastisk. Vi bor i nationalparkens egna lodger, som regel på Maswik Lodge, alternativt Yavapai Lodge. (Ca 550 km.) För de som önskar hjälper färdledaren till att boka en hisnande helikoptertur. Turen går antingen vid ankomst eller innan avresa (ca US$ 195).

Dag 3. Grand Canyon - Kanab
För den som vill uppleva soluppgången gäller det att vara uppe tidigt. Vår bussresa fortsätter och vi får rika tillfällen att uppleva naturens mästerverk Grand Canyon. Vid Cameron kommer vi ut på väg 89, som går genom Painted Desert, den målade öknen, som skiftar i regnbågens alla färger. Vi är nu i indianernas land. Längs vägen finns ofta indianer som säljer vackra smycken. Vi kommer fram till Coloradofloden ännu en gång, men nu är det människor som gjort underverk. Floden är uppdämd genom Glen Canyon Dam och på så vis har Lake Powell bildats. Sjön ligger i en stor canyon. Hela området liknar ett månlandskap.

På eftermiddagen rullar bussen vidare in i mormonernas stat Utah och till det pittoreska Kanab som är känt bland annat för inspelningar av vilda västernfilmer. Inkvartering på Parry Lodge där alla våra grupper bott sedan 1978! Kanab har kvar mycket av sin ursprungliga miljö och är en populär övernattningsplats. Kontrasterna till New York och Las Vegas är påtagliga! På kvällen äter vi en gemensam middag på Westernmanér (ca US$ 50). (Ca 350 km.)

Dag 4. Kanab - Zion - Las Vegas
En av Amerikas vackraste nationalparker väntar. Vi kör norrut och i Mount Carmel Junction tar vi av mot Zion. Först kör vi på slingrande vägar mellan schackmönstrade klippväggar. Detta är naturens svar på Manhattan. Efter några kilometers körning kommer vi till en tunnel som mynnar ut i en liten trång canyon av höga lodräta klippor. Bussen tar oss ner på bottnen, där även en liten flod rinner. Storheten tar andan ur en. Vi gör flera fotostopp.

Efter naturens alla upplevelser är det dags för spelstaden Las Vegas. Vi kör längs Las Vegas Boulevard, The Strip, och ser flera av de mest fantastiska hotellskapelserna. Inkvartering på häftiga Paris Hotel beläget vid strippen och så är det dags att prova lyckan med en tjugofemcentare på en enarmad bandit. Dessa enarmade banditer finansierar det mesta. Här finns ett enormt utbud av shower och underhållning. (Ca 350 km.)

Dag 5. Las Vegas
Las Vegas är arkitekternas Disneyland. Det ena hotellet har mer osannolik arkitektur än det andra. En promenad längs "The Strip" är att färdas genom tid och rymd. Ena ögonblicket befinner man sig i antika Egypten, nästa i en medeltida engelsk borg, för att sedan vandra omkring i dagens Venedig, Paris eller New York. Vårt hotell ligger absolut mitt på strippen med kända hotell som Caesars Palace och Bellagio som grannar. På kvällen väntar shower och underhållning.

Dag 6. Las Vegas - Hollywood - Los Angeles
Las Vegas är en oas i öknen, vilket vi förstår när bussresan fortsätter. Färden tar oss genom Mojaveöknen, men är ändå spännande med bergspass och vackra vyer. Los Angeles är egentligen 88 olika städer och det tar oss en timme från första förorten tills vi efter ett sista bergspass når Hollywood. Hollywood är nog ett av de mest lockande namnen i Amerika och efter en omfattande ansiktslyftning är man på topp igen.

Vi stannar till vid Hollywood & Heights som har många affärer, restauranger och biografer. Legendariska TCL Chinese Theatre ligger här med kändisars hand- och fotavtryck. Dolby Theatre är Oscarsgalans hemadress. På berget i bakgrunden syns den berömda Hollywoodskylten. Vårt välkända och lite intima hotell, Grafton on Sunset, ligger i West Hollywood vid Sunset Boulevard med utsikt mot stor-Los Angeles.

Dag 7. Los Angeles
Även om många filmstjärnor och musiker förblir odödliga finns det en sista viloplats för dem. I Westwood Memorial Park finner man Marilyn Monroe, Frank Zappa, Roy Orbison, Dean Martin, Burt Lancaster och många andra. Vi gör en kort rundvandring i den vackra och lugna oasen.

Vidare till Santa Monica, beläget direkt vid Stilla havet och känt som slutmål för klassiska Route 66. På vissa ställen stupar kusten brant ner till stranden och från The Palisades palmprydda kant har man en vacker utsikt mot Stilla havet. Santa Monica Pier är välkänd med ett stort pariserhjul och även ett antal restauranger. Santa Monica Place är ett stort shoppingcenter men här finns även flera trevliga gågator med shopping och restauranger. Efter någon timme här återvänder vi till vårt hotell.

Kanske någon istället vill besöka Universal Studios och göra en spännande tur genom filmens värld. Förutom att se hur det ser ut bakom kulisserna finns en massa spännande och hisnande "rides". Entrén kostar ca USD 130 och transport tillkommer. Man får se hur specialeffekter görs, se hur djur tränas, stuntmän i aktion och kanske till och med delta i en filminspelning. De som inte fick anbud till en filmkarriär åker tillbaka till hotellet. Stadsbuss till närmsta tunnelbanestation och sedan en kort tågresa till Universal Studios.

Dag 8. Los Angeles - Kustvägen - Monterey
Vi tar Ventura Freeway västerut och första stoppet blir i den vackra staden Santa Barbara, en välkänd rekreationsort vid Stilla Havet. Vidare till Solvang, en stad som grundades av utvandrade danskar 1911, nu mer danskt än Danmark. Korsvirkeshus, väderkvarnar och danska wienerbröd. Många gator och hotell har danska namn.

Vi möter upp berömda Highway 1 och vid Morro Bay når vi Stilla havet igen. Naturen blir allt kargare och mer dramatisk. På ena sidan finns de torra kustbergen, på andra sidan stupar bergen ner i Stilla Havets oroliga vatten. Emellanåt sveper dimman in och dramatiserar naturens spel ytterligare. Vi gör flera fotostop, vid Rugged Point, Bixby Bridge och Big Sur. Vi ser även sjölejon och ofta även de mer ovanliga sjöelefanterna.

Sent på eftermiddagen är vi framme i Monterey, en välkänd semesterort med en berömd fiskehamn, Cannery Row. Vi bor på mysiga Casa Munras, en av de äldsta byggnaderna i staden.

Dag 9. Monterey - Carmel - San Francisco
I Monterey startar berömda 17 Mile Drive som på 30 km ger oss många vackra scenerier. Här ligger längs vägen en av Amerikas mest exklusiva golfbanor, Pebble Beach. Vägen slutar i Carmel, en verkligt charmig liten stad och vi gör en promenad. Många konstnärer och författare, inklusive vår egen Wilhelm Moberg, har valt att slå sig ner här. Clint Eastwood var en gång borgmästare i staden.

Vid lunchtid lämnar vi Carmel och fortsätter norrut. Detta är en del av Kaliforniens köksträdgård med stora grönsaksodlingar, till exempel Gilroy med världens största vitlöksodlingar. Via San Jose tar vi oss till San Francisco vars välkända skyline kanske är inbäddad i den berömda dimman. Inkvartering på Hilton Financial.

Dag 10 och 11. San Francisco
Direkt på morgonen gör vi en omfattande sightseeingtur. San Francisco är en av de populäraste städerna i Amerika och varför får vi svar på under turen. Vi ser Chinatown, Fisherman´s Wharf, Union Square, Nob Hill, stadshuset, Oakland Bay Bridge med mera. Vi fortsätter över Golden Gate-bron som ofta ger tillfälle till dramatiska bilder. Vidare till Sausalito. De som vill kan stanna kvar här på egen hand och äta lunch och sedan ta färjan över till Fisherman´s Wharf.

Hela dag 11 till egen disposition. San Francisco är en stad där man, i motsats till de flesta amerikanska städer, inte är utlämnad till bilen. I Fisherman´s Wharf finns många affärer, boutiquer och gatumusikanter. Det är dessutom San Franciscos fiskehamn och här finns mängder av restauranger med fisk som specialitet. Det mesta finns inom gångavstånd eller så kan man ju ta en tur med de berömda kabelspårvagnarna. Det är spännande att åka över de branta backarna. Se Lombard Street, även kallad världens krokigaste gata, och Filbert Street, den brantaste. Chinatown är mycket berömt och en av de största kinesiska bosättningarna utanför Fjärran Östern. En promenad här är en exotisk upplevelse.

San Francisco är en gammal stad för att vara i Kalifornien. 1776 byggde spanjorerna en missionsstation här som sedan övertogs av Amerika. Sen kom guldruschen och San Francisco växte. 1860 blev staden slutpunkt för den berömda expressdiligensen Wells Fargo. Wells Fargo är numera en bank och man har ett museum, där man bland annat kan hitta en diligens och även annat från guldruschens glada dagar.

San Francisco har många trevliga varuhus som är värda ett besök, de bästa belägna kring Union Square och Market Street. Vi arrangerar en extra tur till de berömda jätteträden i Muir Woods. Träden är över 75 meter höga och cirka 800 år gamla. På kvällen dag 11 äter vi en gemensam avskedsmiddag på en trevlig restaurang.

Dag 12. San Francisco - Skandinavien
Vid lunchtid utcheckning. På väg till flygplatsen stannar vi till vid Twin Peaks varifrån man har en underbar utsikt över San Francisco och dess förstäder om nu inte dimman sveper in över topparna. Incheckning och flyg med SAS nonstop till Köpenhamn. Middag ombord.

Dag 13. Ankomst Skandinavien
Frukost innan vi landar i Köpenhamn vid lunchtid. Eventuellt planbyte för fortsatt resa.