TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Västra Amerika
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien - Tucson
Flyg med SAS över Atlanten till antingen New York eller Los Angeles. Vidare med inrikesflyg till Tucson med sen ankomst.

Dag 2. Tucson
En hel dag till avkoppling på vårt fina hotell Westward Look Resort som har en härlig ökenträdgård och en fin pool.

Dag 3. Tucson - Grand Canyon
Tidig avfärd. En kontrasternas dag. Sol, värme, kyla och kanske snö, öken, åkrar, berg och djupa dalgångar och med Grand Canyon som kronan på verket. Vi kör av från stora vägen in till Sedona. Här börjar Oak Creek Canyon, en canyon vars röda klippväggar har funnits med i många filmer.

På eftermiddagen ankomst till Grand Canyon, ett av naturens verkliga underverk. Under miljoner år har Coloradofloden grävt sig ner i berget och bildat en canyon, på sina ställen mer än 1 600 meter djup. Ni kan uppleva det fantastiska färgspelet på klippväggarna, som solen dirigerar. Speciellt solnedgången och soluppgången är fantastisk. Vi bor i nationalparkens egna lodger, som regel på Maswik Lodge, alternativt Yavapai Lodge. (Ca 550 km.) För de som önskar hjälper färdledaren till att boka en hisnande helikoptertur. Turen går antingen vid ankomst eller innan avresa (ca US$ 195).

Dag 4. Grand Canyon - Kanab
För den som vill uppleva soluppgången gäller det att vara uppe tidigt. Vår bussresa fortsätter och vi får rika tillfällen att uppleva naturens mästerverk Grand Canyon. Vid Cameron kommer vi ut på väg 89, som går genom Painted Desert, den målade öknen, som skiftar i regnbågens alla färger. Vi är nu i indianernas land. Längs vägen finns ofta indianer, som säljer vackra smycken. Vi kommer fram till Coloradofloden ännu en gång, men nu är det människor som gjort underverk. Floden är uppdämd genom Glen Canyon Dam och på så vis har Lake Powell bildats. Sjön ligger i en stor canyon. Hela området liknar ett månlandskap.

På eftermiddagen rullar bussen vidare in i mormonernas stat Utah och till det pittoreska Kanab som är känt bland annat för inspelningar av vilda västernfilmer. Inkvartering på Parry Lodge. Kanab har blivit en mycket populär övernattningsplats. På kvällen äter vi en gemensam middag på Westernmanér (ca US$ 50). (Ca 350 km.)

Dag 5. Kanab - Zion - Las Vegas
En av Amerikas vackraste nationalparker väntar. Vi kör norrut och i Mount Carmel Junction tar vi av mot Zion. Först kör vi på slingrande vägar mellan schackmönstrade klippväggar. Detta är naturens svar på Manhattan. Efter några kilometers körning kommer vi till en tunnel som mynnar ut i en liten trång canyon av höga lodräta klippor. Bussen tar oss ner på bottnen, där även en liten flod rinner. Vi gör flera fotostopp.

Efter naturens alla upplevelser är det dags för spelstaden Las Vegas. Inkvartering på häftiga Paris Hotel beläget vid strippen och så är det dags att prova lyckan med en tjugofemcentare på en enarmad bandit. Dessa enarmade banditer finansierar det mesta. Här finns ett enormt utbud av shower och underhållning. (Ca 350 km.)

Dag 6. Las Vegas
Las Vegas är arkitekternas Disneyland. Det ena hotellet har mer osannolik arkitektur än det andra. En promenad längs "The Strip" är att färdas genom tid och rymd. Ena ögonblicket befinner man sig i antika Egypten, nästa i en medeltida engelsk borg, för att sedan vandra omkring i dagens Venedig, Paris eller New York. Vårt hotell ligger absolut mitt på strippen med kända hotell som Caesars Palace och Bellagio som grannar. På kvällen väntar shower och underhållning.

Dag 7. Las Vegas - Hollywood - Los Angeles
Las Vegas är en oas i öknen, vilket vi förstår när bussresan fortsätter. Färden tar oss genom Mojaveöknen, men är ändå spännande med bergspass och vackra vyer. Los Angeles är egentligen 88 olika städer. Efter ett sista bergspass når vi Hollywood. Hollywood är nog ett av de mest lockande namnen i Amerika och efter en omfattande ansiktslyftning är man på topp igen.

Vid Hollywood & Heights finner vi många affärer, restauranger och biografer. Legendariska TCL Chinese Theatre ligger här med kändisars hand- och fotavtryck. Dolby Theatre är Oscarsgalans hemadress. Vårt hotell Loews ligger absolut centralt med sevärdheterna utanför dörren.

Dag 8. Los Angeles
Dagen till egen disposition. Reseledaren kan hjälpa till med förslag och arrangemang. Kanske vill någon besöka Universal Studios och göra en spännande tur genom filmens värld. Förutom att se hur det ser ut bakom kulisserna finns en massa spännande och hisnande "rides". Entrén kostar ca USD 110 och transport tillkommer. Vi får se hur specialeffekter görs, se hur djur tränas, stuntmen i aktion och kanske till och med delta i en filminspelning. De som inte fick anbud till en filmkarriär åker tillbaka till hotellet. Både Universal Studios och vårt hotell ligger bara ett kvarter från respektive tunnelbanestopp så ni kan stanna så länge ni vill.

Dag 9. Los Angeles - Santa Monica - San Francisco
Även om många filmstjärnor och musiker förblir odödliga finns det en sista viloplats för dem. I Westwood Memorial Park finner man Marilyn Monroe, Frank Zappa, Roy Orbison, Dean Martin, Burt Lancaster och många andra. Vi gör en kort rundvandring i den vackra och lugna oasen.

Vidare till Santa Monica, beläget direkt vid Stilla Havet och känt som slutmål för klassiska Route 66. På vissa ställen stupar kusten brant ner till stranden och från The Palisades palmprydda kant har man en vacker utsikt mot Stilla Havet.

Santa Monica Pier är välkänd med ett stort Pariserhjul och även ett antal restauranger. Lockar shopping finns det stora shoppingcentrat Santa Monica Place och trevliga shoppinggator. Vi stannar här ett par timmar innan vi fortsätter till flygplatsen och gör en kort flygning till San Francisco. Det är skymning när vi gör inflygningen som förhoppningsvis ger en vacker vy över den vackra staden. Transfer till Hilton Financial.

Dag 10 och 11. San Francisco
Direkt på morgonen gör vi en omfattande sightseeingtur. San Francisco är en av de populäraste städerna i Amerika och varför får vi svar på under turen. Från Twin Peaks har man en underbar utsikt över San Francisco och dess förstäder om inte den berömda dimman sveper in över topparna. Vi ser även Chinatown, Fisherman´s Wharf, Union Square, Nob Hill med mera. Vi stannar till vid Golden Gate-bron som ofta ger tillfälle till dramatiska bilder.

Hela dag 11 till egen disposition. San Francisco är en stad där man, i motsats till de flesta amerikanska städer, inte är utlämnad till bilen. I Fisherman´s Wharf finns många affärer, boutiquer och gatumusikanter. Det är dessutom San Franciscos fiskehamn och här finns mängder av restauranger med fisk som specialitet. Det mesta finns inom gångavstånd eller så kan man ju ta en tur med de berömda kabelspårvagnarna. Det är spännande att åka över de branta backarna. Chinatown är mycket berömt och en av de största kinesiska bosättningarna utanför Fjärran Östern. En promenad här är en exotisk upplevelse.

San Francisco är en gammal stad för att vara i Kalifornien. 1776 byggde spanjorerna en missionsstation här som sedan övertogs av Amerika. Sen kom guldruschen och San Francisco växte. 1860 blev staden slutpunkt för den berömda expressdiligensen Wells Fargo. Wells Fargo är numera en bank och man har ett museum, där man bland annat kan hitta en diligens och även annat från guldruschens glada dagar.

San Francisco har många trevliga varuhus, som är värda ett besök, de bästa belägna kring Union Square och Market Street. Vi arrangerar en extra tur till de berömda jätteträden i Muir Woods. Träden är över 75 meter höga och cirka 800 år gamla. På kvällen dag 11 äter vi en gemensam avskedsmiddag på en trevlig restaurang.

Dag 12. San Francisco - Skandinavien
Vid lunchtid utcheckning och transfer till flygplatsen. Flyg med SAS nonstop till Köpenhamn. Middag ombord.

Dag 13. Ankomst Skandinavien
Frukost innan vi landar i Köpenhamn vid lunchtid. Eventuellt planbyte för fortsatt resa. Ni har nu under tre veckor fått uppleva det stora landet i väster, allt från storstäder till storslagen natur, från historia till nutid, från dröm till verklighet.