TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Vägen Västerut
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien - Cheyenne
Flyg via Frankfurt till Denver och direkt vidare till Cheyenne i Wyoming.

Dag 2. Cheyenne - Rapid City
Vi hinner vila ut innan bussen avgår. En omväxlande dag. På vänster sida av bussen ser vi de mäktiga Klippiga Bergen och på höger sida breder den stora prärien ut sig. Vi stannar till i Hot Springs, en stad med varma källor. På eftermiddagen når vi Black Hills-området i South Dakota och vårt hotell Alex Johnson som ligger i Rapid City.

Dag 3. Mount Rushmore area
South Dakota var inte av något större intresse för de vita invandrarna förrän kring 1874 då guld upptäcktes. Guldgrävarstäder växte upp över en natt och ännu finns de kvar, till exempel Lead, Deadwood och Keystone. Indianerna försökte stå emot, men blev undanträngda trots att de berömda indianhövdingarna Sitting Bull och Crazy Horse kämpade hårt. Indianerna blev satta i reservat.

Vår rundtur börjar med ett besök i den gamla guldgrävarstaden Keystone. Black Hills är också berömt för Mount Rushmore, där de ståtliga skulpturerna av fyra amerikanska presidenter finns uthuggna i berget. Här kan vi se Washington, Lincoln, Jefferson och Roosevelt. En mäktig upplevelse!

Vi fortsätter och i närheten pågår ett liknande byggnadsverk. Ur ett berg håller man på att hugga fram Crazy Horse till häst, ett arbete som pågått i 40 år och som nog aldrig blir färdigt. Efter en verkligt spännande dag är vi sen eftermiddag åter i Rapid City.

Dag 4. Rapid City - Cody
Fortsatt resa till den mytomspunna staden Deadwood. Under guldruschen fanns här så många barer att man ej kunde namnge dem. Wild Bill Hickok blev skjuten på Saloon nr 10. Den gamla kyrkogården vittnar också om gamla hårda tider. Många västernstäder har överlevt tack vare viss gambling har blivit tillåtet och Deadwoods fasader är i mångt restaurerade till klassisk västernstil. På vissa resor besöks Deadwood dag 3.

Vi kommer snabbt in i Wyoming, en stat med stora vidder. Halvvägs når vi Klippiga Bergen och nu börjar en vindlande klättring. Vårt mål för dagen är Cody, en stad grundad av Buffalo Bill 1897. (Ca 600 km.)

Dag 5. Cody - Yellowstone
Codys stora hjälte är Buffalo Bill och här finns ett stort museum uppkallat efter honom. Museet har tre avdelningar. En del handlar om prärieindianerna och en annan del om Buffalo Bills liv. Det är sannolikt det bästa Indian- och Västernmuseet i Amerika. Vi gör ett besök här på förmiddagen och innan vi sedan lämnar Cody ser vi förstås Buffalo Bills berömda staty.

Nu väntar Yellowstone som tillsammans med Grand Canyon är Amerikas två mest kända nationalparker. Redan när området kartlades år 1872 bestämdes att området var så vackert och speciellt att det för alltid skulle vara tillgängligt för alla och så grundades den första nationalparken i Amerika. I parken finns en fantastisk och omväxlande natur liksom ett stort antal djur och växter. Man kan vara nästan säker på att se buffalo, älgar, elks och kanske till och med en prärievarg. Vi kommer först till den vackra sjön Lake Yellowstone, Amerikas största bergssjö.

Nästa stopp blir Grand Canyon of Yellowstone, en trång och djup canyon med ett mäktigt vattenfall. Vi fortsätter och hinner vi med gör vi ett stopp vid Norris med sina "mudpots". Vi kommer så ut på västra sidan, till West Yellowstone där vi ska bo i två nätter på Kelly Inn. (Ca 300 km.)

Dag 6. Yellowstone
Det finns mycket mer att upptäcka i Yellowstone och vi kör åter in i parken. Vi stannar till vid geysrar och vattenhål med kokande vatten, den mest kända är förstås Old Faithful, som får utbrott en gång i timmen och vattnet kan nå en höjd upp till 45 meter (höjden påverkas av vädret). West Yellowstone är en riktig "Frontier"-stad. Det mesta av bebyggelsen är byggd i Westernstil och här finns många trevliga affärer. Vi rekommenderar också ett besök på Yellowstone Imax Theatre, en biograf med enormt stor duk som visar en imponerande film om Yellowstone.

Dag 7. Yellowstone - Jackson
Vi fortsätter nu söderut och kör över Continental Divide igen (den "linje" som delar avvattningen av Amerika). De stora vyerna fortsätter, vi kör längs Grand Tetons, en kedja av enorma berg som reser sig nästan lodrätt. För de gamla prärieskonarna var detta ett hinder som ej gick att forcera. Innan vi kommer till Jackson finns det möjlighet att följa med på en tvåtimmars flodfärd med gummiflotte på Snake River (ingår ej). Vi övernattar i Jackson, en mycket trevlig Västernstad med trevlig miljö och mycket shopping. (Ca 280 km.)

Dag 8. Jackson - Salt Lake City
Vi kan kosta på oss en lugn morgon innan bussresan fortsätter. Den första delen av resan sker genom ett bergigt landskap med slingrande vägar. Efter ett tag kommer vi in i Utah och redan i första staden ser man ett mormontempel. På eftermiddagen är vi framme i Salt Lake City och inkvartering sker på Marriott Downtown. (Ca 530 km.)

Dag 9. Salt Lake City
Vi vilar ut efter den spännande bussresan. Därefter sightseeing i staden med the Mormon Temple, tabernaklet, Brigham Youngs hem, Capitolium med mera. Här finns också tid till shopping.

Dag 10. Salt Lake City - Arches - Grand Junction
Staten Utah har ett fantastiskt landskap och naturupplevelserna här kunde räcka till en egen resa. Vår bussresa tar oss söderut. Kring Moab finns flera märkliga nationalparker. Arches klippformationer har spiror, bågar, fönster och känns som naturens svar på Manhattan. Vi fortsätter sedan till Grand Junction i Colorado. (Ca 570 km.)

Dag 11. Grand Junction - Silverton - Durango
Efter Montrose klättrar vi ännu högre och runt oss finns många gamla gruvor. Bergsväggarna skiftar i färg. När vi passerar Red Mountain Pass är vi på drygt 3 500 meters höjd! Nu är vi i riktiga Vilda Västern, med guld- och silvergruvor, vilda västern-städer och gamla kyrkogårdar.

I Silverton lämnar vi bussen och fortsätter med ett gammalt tåg genom en fantastiskt vacker natur. Målet är Durango, en välkänd och före detta ökänd stad, nu fylld av härligt vackra gamla byggnader. Vårt hotell är Best Western Rio Grande Inn. (Ca 290 km.)

Dag 12. Durango
Durango och Santa Fe blev snabbt de populäraste platserna på rundresan. Här är det mesta genuint western. Salooner, barer med mera. Förmodligen trodde ni att detta endast fanns i Hollywood. På kvällen går vi naturligtvis på ett steak house, avslutar sedan kanske på en saloon.

Dag 13. Durango - Santa Fe
Vi fortsätter genom ett vackert landskap. Strax efter lunch kommer vi till Taos som har en av de mest kända indianbosättningarna. De flesta indianerna i New Mexico tillhör Pueblo-indians, det vill säga de byggde hus och idkade jordbruk. Här i Taos finns den största pueblon, husen är upp till fem våningar höga och indianerna lever kvar. Förutom att se dessa byggnader kan man handla fint hantverk.

Vidare till Santa Fe. New Mexico är som namnet anger nära Mexiko, och Mexiko och Spanien har ett stort inslag i arkitektur och kultur, väl blandat med indiankultur. Här finns många vackra byggnader och staden är verkligen atmosfärrik och charmig. (Ca 360 km.)

Dag 14. Santa Fe
En hel dag i denna härliga stad. Byggnaderna i centrum följer den gamla arkitektstilen, vilken färg som helst får förekomma, bara det är brunt. Vid torget är det tradition sedan flera hundra år att indianerna säljer smycken. Mycket vackert konsthantverk, smycken, mattor, krukor med mera. Här finns museer, fantastisk shopping och gallerier med konst i alla former.

Dag 15. Santa Fe - Skandinavien
På förmiddagen en kort bussresa till Albuquerque och sedan flyg tillbaka till Skandinavien.

Dag 16. Ankomst Skandinavien
Efter en lättare frukost landar vi i Köpenhamn och kan se tillbaka på en synnerligen spännande och omväxlande resa där vi verkligen fått uppleva Amerika på djupet, både historiskt och geografiskt.