TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Stora Sydamerikaresan
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien - Lima
Tidig avresa till Amsterdam varifrån sedan KLM:s stora Boeing 777 lyfter. Lunch och ytterligare en måltid ombord. Det är tidig kväll när vi landar och guiden möter upp. Transfer till Marriott Lima. L. S.

Dag 2. Lima
Sightseeing i denna tidvis mycket vackra stad. Vi ser några av de vackra koloniala byggnaderna, presidentpalatset och katedralen där conquistadoren Pizarro som besegrade inkariket ligger begravd. Vi ser berömda Larco Museum och lär oss om Perus historia och dess många indiankulturer. På kvällen välkomstmiddag. F. M.

Dag 3. Lima - Amazonas
Ingen stor Sydamerikaresa vore komplett utan att se den mäktiga Amazonfloden. Flyg till Iquitos, en isolerad djungelstad som endast kan nås med flyg eller båt. Staden ligger 120 km från sammanflödet av Ucayali- och Maranonfloderna som bildar den stora Amazonfloden. Redan här är floden mäktig trots att det är över 3 000 km till Atlanten. Vi fortsätter direkt med båt uppför floden till Ceiba Tops Lodge där vi övernattar. F. M.

Dag 4. Amazonas/Iquitos
Efter frukost tillbaka till Iquitos. Här finns inte många bilar men desto fler mopedliknande fordon. Sightseeing med små bussar. Stadens storhetstid var kring förra sekelskiftet då ekonomin baserades på gummiindustrin. Amazonas vattenstånd varierar kraftigt med årstiderna, minst vatten i oktober och mest i maj. Den flytande stadsdelen Belen följer med i vattenståndet. Inkvartering på det lite enklare hotellet Doubletree by Hilton (stadens bästa). F. L. M.

Dag 5. Iquitos - Cusco
Morgonflyg via Lima till Cusco, inkaindianernas gamla huvudstad belägen på 3 400 meters höjd. Transfer direkt till Marriott Cusco och vi försöker anpassa oss till de höga höjderna som vi kommer att befinna oss i ett tag framöver. Lugnt tempo, dricka cocate och vila är bästa receptet. F. M.

Dag 6. Machu Picchu
Dags för en av resans höjdpunkter och en av världens största sevärdheter. Först buss och i Ollantaytambo byter vi till tåg. Vidare norrut och cirka 70 km från Cusco når vi vårt mål. 500 meter ovanför Urubambafloden ligger den mytomspunna inkastaden, så avsides att spanjorerna aldrig fann den. Den kan inte ses nerifrån. Terrassodlingar och ett sinnrikt bevattningssystem gjorde den självförsörjande. Först 1911 upptäcktes ruinerna.

Det är en sällsam upplevelse att stå på bergstoppen och blicka ut över detta mästerverk. Lunch vid parken. Tågresa och buss tillbaka tIll Cusco dit vi ankommer efter skymningen. Machu Picchu ligger nästan 1 000 meter lägre än Cusco så dagen hjälper till med höjdanpassningen. F. L.

Dag 7. Cusco
Inkariket nådde sin storhetstid på 1400- och 1500-talet. Riket nådde från Ecuador till mitten av Chile och Cusco var dess huvudstad. Det var en högstående kultur och riket hölls samman bland annat tack vare ett väl utvecklat kommunikationssystem. Man var intresserad av astronomi och mycket duktiga på olika former av hantverk. Till Cusco förflyttades de duktigaste inom alla områden och här finns både arkitektoniska såväl som konstnärliga mästerverk.

Sacsahuaman är en försvarsanläggning vars mur består av gigantiska stenblock så perfekt lagda att man inte får in en knivsudd mellan blocken. Kring 1530 erövrade spanjoren Pizarro inkariket och många är de som sökt efter inkaskatterna. På förmiddagen sightseeing och på kvällen middag. F. M.

Dag 8. Cusco - Puno
Dags för en spännande bussresa som tar oss upp på över 4 300 meters höjd. Vi besöker Raqchitemplet som tillägnades guden Viracocha, samt Andahuaylliaskyrkan som betraktas som en av de vackraste och äldsta katolska kyrkorna i Sydamerika. Här finns de ursprungliga väggmålningarna kvar från 1600-talet. I Puno ligger vårt vackra hotell Liberator direkt vid Titicacasjön. F. L. M.

Dag 9. Puno - Titicacasjön - Copacabana
Efter frukost båt ut på Titicacasjön där vi besöker Urosindianerna som bott på flytande vassöar i enkla vasshyddor i hundratals år. Numera finns ca 2 000 boende på dessa öar som har skola, sjukstuga och affär. Öarna har öppnats upp och byborna visar hur de bygger sina öar och hur man lever. Efter lunch på hotellet lämnar vi Puno och följer klassiska Pan America Highway längs Titicacasjöns strand.

Vi passerar gränsen till Bolivia där vi övernattar i staden Copacabana. Katedralen Jungfrun av Copacabana är en av Bolivias heligaste platser dit tusentals trogna från hela Sydamerika vallfärdar. Katedralen är rikt utsmyckad med bladguld, ädelstenar och andra dyrbarheter. Utanför är både folkvimlet och kommersen livlig. F. L. M.

Dag 10. Puno - Titicaca - La Paz
Titicaca är världens högst belägna segelbara sjö, cirka 3 800 meter över havet. På morgonen lämnar vi vårt hotell för att ta båt över Titicacasjön och stannar på Solön för att äta lunch. Enligt legenden var det härifrån inkahövdingen och hans fru/syster fick uppdraget att grunda första inkariket i Cusco. Vi avslutar vår båttur vid Huatajata där ett litet museum visar hur man byggde sina vassbåtar och hur man var Thor Heyerdahl behjälplig med att bygga Ra-båtarna.

Vidare genom ett torrt månliknande landskap och via förorten Los Altos på ca 4 000 meters höjd når vi kanten på en krater och där inuti ligger La Paz! Förmodligen är det skymning vilken dramatiserar bilden ytterligare. Inkvartering på Hotel Europa. F. L.

Dag 11. La Paz
La Paz är världens högst belägna huvudstad med downtown på 3 600 meters höjd och "infarten" till staden på 4 000 meter. Staden är ett stort gytter, med sina 2,6 miljoner invånare varav 1,4 bor på sluttningarna. Vi arrangerar en kortare sightseeing. Många är klädda i sina traditionella och färgglada kläder och utmärkande är deras hattar. Landskapet är månliknande varför ett område kallas Valley of the Moon. Vi ser också presidentpalatset, riksdagen och fotbollsarenan där Bolivia nästan alltid slår alla andra fotbollslag. F. M.

Dag 12. La Paz - Buenos Aires
På morgonen transfer till flygplatsen och flyg via Santa Cruz till Buenos Aires. Vi bor på Grand Hotel som ligger endast ett kvarter från Avenida 9 de Julio. F.

Dag 13. Buenos Aires
Argentina var Evert Taubes favorit och Buenos Aires är en trevlig bekantskap belägen vid Rio de la Plata. Vi gör en rejäl sightseeing. Vid Plaza de Mayo, som är hjärtat i staden, hittar vi stadshuset, presidentpalatset, Casa Rosada och den pampiga katedralen där fadern till Argentinas självständighet, San Martin, ligger begravd.

Ett måste är också Recoletakyrkogården, en kyrkogård med mausoléer så eftertraktade att de kostar som en mindre lägenhet. Här finns bland andra Eva Perons gravvård. Vi ser även stadsdelen Boca, hemvist för ett av Sydamerikas mest kända fotbollslag och här hittar vi också fantastiskt färgglada kvarter och antagligen gatumusikanter och par som dansar tango. På kvällen middag och uppvisning av den genuina och sensuella tangon där både musiken och dansen sprider välbehag. F. M.

Dag 14. Buenos Aires/utflykt till Uruguay
Det kan kännas skönt att ha lite tid till egen disposition, för vila, shopping eller egna strövtåg. Buenos Aires är en utomordentligt trevlig stad, lätt att både hitta och promenera runt i. Staden kallas även för Sydamerikas Paris. Man har lyckats kombinera en europeiska känsla och ändå exotisk atmosfär. Mat och dryck är ett allvarligt ämne. Staden har mer än 10 000 restauranger och mer än 13 000 kaféer.

Vi erbjuder en extra utflykt till staden Colonia i Uruguay. En snabbåt tar er över Rio de la Plata. Sightseeing och rundvandring i Colonia, vars äldsta delar är från 1500-talet och finns med på Unescos världsarvslista. Heldagstur inkl. lunch som beställes i Sverige. F.

Dag 15. Pampas - Iguassu Falls
En stor del av landet utgörs av Pampas, den argentinska prärien, där man finner stora boskapsgårdar som producerar världens bästa kött (enligt argentinarna). Målet är Estancia Santa Susana där vi bjuds på grillfest. Förvisso många gäster men otroligt god mat tillagad på en enorm grill. Underhållning och sedan uppvisning av Gauchos, sydamerikas cowboys. Vi har med oss våra resväskor och åker direkt från Pampas till flygplatsen för vårt flyg över Argentinas täta djungelområde till Iguassu. Det är sent när vi landar och vidare över till brasilianska sidan till vårt hotell, Wish Resort. F. L.

Dag 16. Iguassu Falls
Floden Iguqcu rinner "avigt" från havet och inåt landet och bildar gräns mellan Argentina och Brasilien. Innan den når Rio Parana har det skapats 275 separata vattenfall (cataratas). 75 % av fallen ligger i Argentina. Efter att ha vilat ut åker vi tillbaka till Argentina. Fallen är inte så höga, normalt 60-75 meter men verkligt mäktiga. På argentinska sidan kan man vandra i tät vegetation och se fallen och Devil´s Throat som är mäktigast.

Därefter tillbaka till Brasilien varifrån man har bästa upplevelsen. Här kan man ta en hiss ner till en mellanplatå och vandra ut i fallen på gångbroar. Även en amatör kan få fantastiska bilder på fallen och Devil´s Throat. F. L.

Dag 17. Iguassu - Rio de Janeiro
Kring lunchtid transfer till flygplatsen och flyg till Rio de Janeiro där vi landar sent på eftermiddagen. Oavsett tidpunkt på dygnet är inflygningen till Rio de Janeiro speciell och vi ser den dramatiska kustbilden. Stadsdelarna ligger inklämda mellan bergstopparna och längs en smal kustremsa, t.ex. är Copacabana på sina ställen endast 4-5 kvarter bred. Inkvartering på Windsor Atlantica. F.

Dag 18 och 19. Rio de Janeiro
De som är födda i Rio kallas cariocas och de kan lyriskt beskriva att Gud skapade övriga världen på sex dagar och den sjunde dagen ägnade han helt åt Rio. Rio är mest känt för sina utsiktsplatser och fantastiska stränder och det lokala livet har verkligen fokus på stranden. Bara solen tittar fram lite är det fullt på de många stränderna, sol, bad, vattensporter och så naturligtvis fotboll.

Dag 18 gör vi en sightseeing och passerar stränderna med de exotiska namnen; Copacabana, Ipanema och Leblon. Vi åker upp på Sockertoppen och når toppen på 396 meters höjd via två linbanor och får en storslagen utsikt över Rio. Turen avslutas med en gemensam lunch på en churrascaria, det vill säga en grillrestaurang där servitörerma går runt med "grillspett" och serverar kött i alla de former. Utöver stränderna är nog Jesusstatyn det man mest förknippar med Rio de Janeiro. F. L.

Dag 19 tar vi en bergbana som går genom tropisk natur upp till toppen. Utsikten är formidabel på 710 meter över havet! Till och med om det är dimhöljt är känslan hisnande. På kvällen middag. F. L. F. M.

Dag 20 och 21. Rio de Janeiro - Skandinavien
Frukost på hotellet. Kanske ett dopp i poolen och sedan efter lunchtid transfer till flygplatsen. Incheckning hos Air France och flyg via Paris tillbaka till Skandinavien där vi landar dag 21 tidig eftermiddag. F. M. F.

F=Frukost. L=Lunch. M=Middag. S=Snack.