TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Rundresa Östra Kanada
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien - Toronto
Anslutande flyg till Köpenhamn där vi bordar Air Canadas direktmaskin till Toronto. Vi ankommer på eftermiddagen och efter pass- och tullformaliteter möter reseledare upp. Gemensam transfer till vårt hotell i downtown Toronto.

Dag 2. Toronto
På morgonen gör vi en sightseeingtur i de svenska NHL-stjärnorna Börje Salmings och Mats Sundins stad Toronto, bägge invalda i Hockey Hall of Fame som vi besöker på förmiddagen. Kanadas största stad är en mix av moderna byggnader och charmiga kvarter. I Old Town som är stadens kanske bästa område för den matintresserade ligger till exempel St. Lawrence Market, vars historia går tillbaka till 1803 och som utsågs av National Geographic till "Best in the World".

Inte långt härifrån ligger det charmiga och promenadvänliga Distillery Historic District som har många gamla industribyggnader, numera ombyggt till affärer, barer och restauranger. Under dagen ser vi det nya och gamla rådhuset och även The Dome. Queen West är listat som en av världens häftigaste stadsdelar med flera mindre gallerier, konditorier, barer och all tänkbar shopping. Eaton Center är Torontos stora shoppingcenter som ligger mitt i downtown och här hittar du allt du kan önska dig.

En vidunderlig utsikt får du uppe i CN Tower, en av västvärldens högsta byggnader med en utvändig glashiss som snabbt tar dig upp till 350 meter. Vi rekommenderar ett kvällsbesök på den roterande restaurangen.

Dag 3. Niagara Falls
Vi kör söderut mot USA och Niagara Falls men stannar på den kanadensiska sidan där man har den bästa utsikten över det kanadensiska hästskofallet som tillsammans med det amerikanska brudslöjefallet är de två mest kända fallen i Niagarafloden. Vi tar en promenad längs fallen och gör dessutom en båttur mot fallen, en verkligt spännande upplevelse. Givetvis har vi tid för egna strövtåg.

Efter lunch fortsätter vi längs Niagara Parkway till Niagara on the Lake som är en verkligt charmig och vacker sekelskiftesstad vid flodens mynning. Provinsen Ontario har en omfattande vinindustri och vid ett av våra stopp kan den hugade prova Ice wine som många anser görs bäst i just detta området. Endast en droppe från varje druva gör detta till en riktig exklusiv dryck. Vi är tillbaka i Toronto på kvällen.

Dag 4. Toronto - Thousand Islands - Ottawa
Vi lämnar Toronto och reser österut längs Lake Ontario tills vi anländer Rockport lagom till lunch. Vi gör en båttur som tar oss förbi både obebodda och bebodda öar, vi åker förbi Fort Henry som invaderas av besökare från hela världen, året runt. Fortet var en viktig handelsplats för trappers och indianer och har en stor plats i den kanadensiska historien. På öarna finns även slott, vackra villor, sommarhus, fyrtorn med mera. Framåt eftermiddagen åker vi vidare till Kanadas huvudstad Ottawa.

Dag 5. Ottawa - Quebec City
Efter frukost är det dags för sightseeing. Parliament Hill är med sin Gotiska arkitektur det kulturella och politiska hjärtat. Vi kommer förbi Confederation Building, High Supreme Court och National Gallery. Vi åker förbi Museum of Civilization, kör över Alexandra Bridge och tar en promenad längs Rideau Canal. Vi ser National War Memorial of Canada.

Tid på egen hand att strosa lite på ByWard Market där några av Kanadas bästa restauranger finns, eller så tar ni en fika med lite fairtrade-te eller ekologiskt kaffe. På seneftermiddagen vidare längs Ottawafloden och sedan längs nordvästra sidan av St. Lawrencefloden och hela resan ger oss vackra vyer.

Dag 6. Quebec City
Quebec City har en given plats på UNESCO:s världsarvslista. Med en blandning av över 400 års historia och med mycket europeiska influenser, framför allt innanför ringmuren, Vieux-Québec, finns en fantastisk stadsmiljö med smala gator och vackra byggnader som bäst upplevs till fots. Denna gamla stadsdel är indelad i en övre och en nedre del. Vid The Parliament finns bland annat 26 bronsstatyer som symboliserar historiska nyckelpersoner. Närliggande Plains of Abraham är platsen där engelsmän och fransmän kämpade om staden 1759.

Kanske ett besök på Musée National des Beaux-Arts hägrar för en del medan andra kanske väljer Citadellet eller Place Royal. Quartier du Petit Champlain med sina kullerstensgator är ett av de äldsta kvarteren i hela Nordamerika och här kan man köpa allt från trevliga souvenirer till något personligt och exklusivt. Varför inte avsluta med en drink i baren på anrika Chateau Frontenac, ett slottshotell med fantastisk utsikt.

Dag 7. Heldagstur
En fullspäckad dag väntar. Efter frukost börjar dagen med en gondolfärd till toppen av Montmorency Falls varifrån vi har en härlig utsikt över Quebec City. Därefter besöker vi Quebecs vackra och dramatiska Canyon Sainte-Anne. Vi upplever den vilt forsande floden där vi har möjlighet att vandra på hängbroar. Fantastisk natur med vattenfall i den fascinerande klippravinen. Parken är utsedd av Oryx Magazine till en av världens mest besöksvärda.

Vi stannar för lunch och besöker därefter basilikan Sainte-Anne de Beaupre’, som är en katolsk vallfärdsort, där många mirakel skett. Vidare till ön Ile de’Orleans. Från Sainte-Pertonille har vi en fin utsikt mot vattenfallet Montmorency Falls i väster och Quebec City i söder. Historiens vingslag vilar över lantbruk, kyrkor och bostäder. Som en trevlig avslutning på en härlig dag i naturen stannar vi till vid en äppelfarm och provsmakar deras cider och äppelvin. Sent på eftermiddagen tillbaka i Quebec City.

Dag 8. Quebec City - Montreal
Vi lämnar provinsens huvudstad och kör nu till dess största stad Montreal, näst efter Paris den största fransktalande staden i världen. I OS 1976 tog Sverige fyra guld och ett silver och det var här Bernt Johansson vann sitt OS-guld på cykel och Anders Gärderud tog sitt guld på 3 000 meter hinder. Under eftermiddagen gör vi en sightseeingtur och ser bland annat Notre-Dame Basilika, finanskvarteren och vi kollar utsikten från Mont Royal.

En avslappnad stämning vilar över över staden. En mängd uteserveringar, kaféer och barer, restauranger med mat från hela världen och musik finns i överflöd. Montreal är även hemvist för en av världens största jazzfestivaler och kanske är det just på Quartier des Spectacles som du upptäcker din typ av musik. En mängd grönområden gör det till en romantisk stad som vem som helst kan förälska sig i oavsett om man hittar sina favoriter i Old Montreal, går vid Lachine Canal eller tar ett dopp i Aquatic Complex.

Dag 9. Montreal
Det kan vara skönt med en dag på egen hand efter vår innehållsrika resa. Kanske ett besök på Pointe-à-Callière Museum om det inte hanns med tidigare eller gå till Saint Catherine Street som är ett måste för den som vill shoppa.

Är det dåligt väder kan vem som helst fördriva massor med tid under markytan i det som kallas Underground City eller The RESO som är det officiella namnet på de 30 kilometer av gångar och tunnlar som sammanbinder olika shoppingcenter, hotell och andra byggnader. Man kan komma ner i The RESO från nedgångar i gatunivå från nio hotell och åtta tunnelbanestationer.

I detta nätverk kan du nå 2 000 affärer, 17 museer, en teater, biografer, nattklubbar och otaliga restauranger. Passa på att göra lite inköp medan den kanadensiska dollarn har en förmånlig kurs. Vi träffas lite senare framåt kvällen för en gemensam avslutningsmiddag.

Dag 10. Montreal - Skandinavien
Några av er kanske tar en sovmorgon och andra passar på att göra de sista inköpen. Efter lunch lämnar vi hotellet och åker till flygplatsen där Air Canada väntar för atlantsprånget. Middag ombord efter start.

Dag 11. Ankomst Skandinavien
På morgonen flygbyte och vidare flyg till er slutdestinationen i Skandinavien.