TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Rundresa Kanada & Alaska
Dag för dag
Obs! Nedanstående program gäller för 2019. 2020 kommer kryssningen göras med Royal Caribbean med en något annorlunda rutt.

Dag 1. Skandinavien - Montreal
På morgonen anslutande flyg till London och vidare flyg med Air Canada till Montreal, den största staden i provinsen Québec.

Dag 2. Montreal
Montreal ligger på en ö mitt i St Lawrencefloden och har fått sitt namn efter ett berg på ön, Mount Royal. Det är största staden i franska Kanada och den har varit värd både för en olympiad och en världsutställning. Under sightseeingturen ser vi Old Montreal, Notre Dame-kyrkan, Olympiastadion, Mount Royal och St Joseph-minnesmärket. Eftermiddagen till egen disposition. Ett måste är ett besök i den enorma underjordiska staden med mängder av affärer, restauranger med mera.

Dag 3. Montreal - Québec
På morgonen kör vi norrut mot provinshuvudstaden Quebec. Emellanåt följer vi den stora St Lawrencefloden. Direkt vid ankomst görs en liten stadstur. Quebec är en av de mest europeiska städerna i Nordamerika, och visste man inte var man var skulle man säkert gissa att man stod i en fransk stad. Efter incheckning på vårt hotell är kvällen fri. Passa gärna på att ta en drink i baren på gamla anrika slottshotellet Chateau Frontenac och samtidigt beundra utsikten över St Lawrencefloden.

Dag 4. Québec - Toronto
Dagen till egna strövtåg. Québec är en stad som ska upplevas till fots. Ringmur, gamla hus, smala gränder och ett härligt folkliv. En stad som kommer att charma er. Den gamla stadsdelen är indelad i den övre och den nedre staden och man ska inte missa att utforska hela detta område. Sent på eftermiddagen åker vi buss till Montreal och därifrån vidare med flyg till Toronto, Kanadas största stad.

Dag 5. Toronto
Vi gör en sightseeingtur i staden som är Kanadas finanscentrum. För oss svenskar är den kanske mest känd som Börje Salmings och Mats Sundins hemstad i Toronto Maple Leafs. För den ishockeyintresserade finns ett museum som är tillägnat sporten. På kvällen äter vi middag i det blå, det vill säga vi tar hissen upp i CN Tower, 533 meter högt och med detta en av världens högsta byggnader med en magnifik utsikt (ca C$ 110).

Dag 6. Toronto - Niagara Falls
Vi kör söderut mot gränsen till Amerika men stannar på den kanadensiska sidan där man har en fantastisk utsikt över Niagarafloden som skapar två fall, det amerikanska brudslöjefallet och det kanadensiska hästskofallet. Vi tar en promenad och gör dessutom en båttur fram till fallen, en verkligt häftig upplevelse. Provinsen Ontario har en stor vinindustri som man är stolt över. Vi stannar till och provar icewine som är specialiteten.

Dag 7. Toronto - Banff
Så är det dags för ett rejält språng västerut. Vi flyger över den stora prärien med sina enorma sädesfält och landar sedan i Calgary, mest känt för nordamerikas största rodeo. Vi fortsätter med buss rakt in i Klippiga Bergen som reser sig som en enorm vägg. Banff är en mycket populär turistort med ett fantastiskt läge i Klippiga Bergen. Väl framme i Banff försöker vi hinna med en tur med linbanan upp till Sulphur Mountain och vi får här vår första riktigt spektakulära vy över The Canadian Rockies.

Dag 8. Banff - Lake Louise - Jasper
Klippiga bergen kommer att bjuda på en dag med dramatiska vyer. Lake Louise är en turkos glaciärsjö där ett slottshotell har en av de mest storslagna utsikter man kan tänka sig med majestätiska berg i bakgrunden. Vi kör norrut på The Icefields Parkway. Columbia-isfältet täcker totalt över 350 kvadratkilometer och består av åtta glaciärer. Vi har möjlighet att följa med på en tur ut på Athabascaglaciären med speciell isbussar (ca C$ 100). Väl framme i Jasper ska ni inte bli förvånade om ni ser en eller ett par elks (kronhjortar) lugnt promenera fram på gatorna.

Dag 9. Jasper - Kamloops
Vi fortsätter genom Klippiga Bergen. På förmiddagen kommer vi att korsa Continental Divide, som är den bergsrygg som delar Nordamerika. Vatten som faller väster om linjen tar sig till Stilla havet och faller det öster om linjen slutar det i Atlanten. Vi passerar Mount Robson, det högsta berget i The Canadian Rockies och kommer senare ut på Yellowhead Highway som tar oss till Kamloops.

Dag 10. Kamloops - Vancouver
Vi lämnar Klippiga Bergen bakom oss men kommer under dagen att passera flera mindre bergskedjor. En stor del av dagen följer vi Frazier River och den canyon den har skapat. Lunchstopp vid Hells Gate där floden är som smalast. En dramatisk linbana tar oss ner till restaurangen. Sent på eftermiddagen närmar vi oss Vancouver, Kanadas stora metropol på västkusten.

Dag 11. Vancouver - Seattle
Vancouver är en trevlig stad med vackra omgivningar, mycket vatten och berg som bildar fond. Gastown med affärer och restauranger är ett populärt område. Vi gör en sightseeing innan vi styr kosan söderut och passerar gränsen till USA. Sent på kvällen ankomst till Seattle.

Dag 12. Seattle - Kryssning
Sightseeing och vi ser Waterfront, Ballard Looks och Pike Place Market. Vi hinner även åka upp i berömda Space Needle. Vidare till hamnen där Celebrity´s vackra fartyg Solstice väntar. Utfarten från Seattle är vacker. Celebrity är ett högklassigt rederi. Utsökt mat och trevliga allmänna utrymmen. Helpension ombord ingår.

Dag 13-18. Kryssning till Alaska
Dag 13 är till havs. Första stoppet blir i Ketchikan som en pittoresk stad vid foten av Deer Mountain. Husen klamrar sig fast längs de branta bergssidorna. Tinggit-folket är skickliga träsnidare och gör vackra totempålar.

Dag 15 besöker vi Endicott Arm som är en fjord och längst in ligger Dawes Glacier. På eftermiddagen besöks Juneau, huvudstaden i Alaska och som endast kan nås via havet. Kongressbyggnaden är utsmyckad med totempålar och det är aldrig långt till verkliga vildmarken. Besök Red Dog Saloon och Alaskan Hotel och insup atmosfären från pionjärtiden.

Nästa dag Skagway som var den stora inkörsporten till Klondikes guldfält. Kring förra sekelskiftet bodde här 20 000, i dag 800. Guldgrävarna tvingades klättra uppför branta bergväggar med alla förnödenheter. Efter något år byggdes White Pass och Yukon Railroad. Tågresan kan fortfarande göras och vi rekommenderar denna utflykt. På kvällen fortsatt resa längs Inside Passage.

Sista kvällen besöks den kanadensiska staden Victoria på Vancouver Island. Även om det är ett kvällsbesök hinner man se lite av den vackra staden. De brittiska influenserna syns tydligt.

Dag 19. Vancouver - Skandinavien
På morgonen åter i Vancouver. Buss tar oss till flygplatsen och flyget mot Europa.

Dag 20. Ankomst Skandinavien
På morgonen flygbyte i Frankfurt och vidare flyg mot Skandinavien.