TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Kust till Kust
Dag för dag
Dag 1. Skandinavien - New York
Äntligen! Vi sitter alla i SAS stora Airbus. Drömmen ska bli verklighet. Under färden över Atlanten bjuds vi på lunch och ytterligare en lättare måltid. Dessutom finns ett omfattande underhållningssystem med bland annat filmer, nyheter, musik och spel. På eftermiddagen lokal tid anländer vi till Newarkflygplatsen. Efter pass- och tullformaliteter tar vi buss in till Manhattan vars berömda siluett tornar upp sig framför oss. Inkvartering sker på Embassy Suites med utmärkt läge mitt på Manhattan endast ett par kvarter från Empire State Building.

Dag 2. New York
Vi börjar dagen med en gemensam frukost. Reseledaren ger en introduktion till Amerika, samt informerar om en del praktiska detaljer som dricks, mat med mera. Därefter blir det en stor sightseeing på Manhattan. Vi får se det mesta av de platser och byggnader, som gjort New York så välkänt, bland annat Empire State Building, Lincoln Center, Wall Street, Ground Zero, Chinatown, Harlem, Central Park och Battery Park varifrån man ser Frihetsgudinnan. Vi stannar även till vid FN, de som vill kan stanna kvar och besöka de allmänna utrymmena och souvenirshoppen. På kvällen rekommenderar vi ett besök på någon av New Yorks 22 000 restauranger, antingen på egen hand eller tillsammans med gruppen.

Dag 3. New York
Många har nog redan bestämt vad som måste göras i New York. Kanske besöka Frihetsgudinnan, ta båten runt Manhattan, åka upp i Empire State Building, shoppa eller bara ta en promenad längs någon avenue och känna atmosfären. Vårt hotell ligger vid Avenue of the Americas och nära Broadway och Times Square. Här är liv och rörelse. Hästdroskor, taxibilar, mängder av människor, New Yorkbor som åker rullskridskor till kontoret, människor som joggar i Central Park med mera. Shopping är ett stort nöje. Midtown har många affärer med varuhusen Macys och Bloomingdales i spetsen. Det är också trevligt att shoppa i Greenwich Village.

För de som inte ger sig ut på egen hand arrangeras en extra tur. Vi tar båten till Ellis Island vars immigrantmuseum är mycket intressant. Vi gör också ett kort stopp vid Frihetsgudinnan (ca US$ 50). Varför inte se New York från ovan? Boka en helikoptertur redan i Sverige. Kanske någon vill se en musikal. Beställ i god tid i Sverige.

Dag 4. New York - Washington DC
På morgonen bordar vi vår buss. Vi kör genom staten New Jersey och passerar den gamla svenskstaten Delawere. Strax efter lunch ankommer vi till den vackra amerikanska huvudstaden. Det första man noterar är att det inte finns några skyskrapor i downtown. Amerikanerna är ofta väldigt stolta över sin huvudstad och detta med viss rätt. Breda avenyer, många parker, gräsmattor och träd. Vackra regeringsbyggnader i klassisk stil, imponerande monument såsom Washington-, Jefferson och Lincolnmonumenten. George Washington själv valde ut platsen för den unga statens huvudstad.

Vår tur låter oss se ovan nämnda monument samt Vita Huset, Capitolium, FBI, Watergate, Smithsonian-museerna, Kennedy Cultural Center och Arlington-kyrkogården med bröderna Kennedys minnesvårdar. På seneftermiddagen inkvartering på Washington Hilton. (Ca 400 km.) På kvällen äter vi en gemensam middag (ca US$ 55).

Dag 5. Washington DC
Hela dagen till egen disposition. Det finns mycket som lockar. Bland museer står Smithsonianmuseerna oftast högst på listan. Georgetown lockar med sina vackra pittoreska byggnader och trevliga restauranger. Reseledaren hjälper er att planera dagen.

Dag 6. Washington DC - New Orleans
Flyg till New Orleans. Vårt trevliga hotell, Royal Sonesta, ligger i de berömda franska kvarteren "Vieux Carré". När man promenerar omkring i New Orleans är det lätt att tänka sig in i filmen "Borta med Vinden". Gatorna är smala, husen har mängder av järnsmide som formar balkonger och pelare. Tillsammans med färdledaren görs en promenad i de franska kvarteren. Här finns mängder av klubbar och kaféer där jazz och dixie spelas. Den mest genuina är förstås Preservation Hall och ni hinner säkert med en musiksväng redan första kvällen.

Dag 7. New Orleans
New Orleans ligger vid Mississippiflodens mynning och har länge varit den stora porten till Amerikas prärie. Fortfarande är trafiken stor på Mississippi och flera hjulångare utgår från New Orleans. Varför inte en tur med en av dem? I The Garden District finner man gamla magnifika villor. Bästa sättet att se dessa är att ta en tur med St Charles Street-spårvagnen, den äldsta intakta spårvagnslinjen i Amerika. I New Orleans finns ett speciellt kök, kreolsk mat, med rätter inspirerade från den franska tiden. Ett restaurangbesök med just kreolsk meny är en utmärkt kvällsaktivitet.

Dag 8. New Orleans - Tucson
Tidig morgon flyger vi västerut och senare på dagen landar vi mitt i Vilda Västern, i Phoenix eller Tucson. Detta är verkligen kontrasternas land. Mycket av Arizona är öde och ofruktbart. I norr bor indianerna, Navajo och Hopi, i väster finns nästan bara öken. Tucson ligger i söder, i Amerikas solsäkraste område. Atmosfären är helt annorlunda, trevlig arkitektur, spännande miljöer och ett torrt landskap med kaktusar som trädgårdsväxter.

Vårt trevliga hotell Westward Look Resort är en riktig oas i den heta öknen. Hotellet har flera pooler, tennisbanor och en utomordentlig restaurang. Det kan vara skönt att vila ut lite efter de inledande storstäderna.

Dag 9. Tucson
Vi gör en spännande sightseeing. Genast märker man det starka mexikanska inslaget i till exempel arkitekturen. Det första vi ser är San Xaivier del Bac, Öknens vita duva, förmodligen Amerikas mest avbildade kyrka. Nästa stopp blir Saguaro National Park, där man finner de största och vackraste kaktusarna. Det är ett landskap ni förmodligen känner igen från ett flertal vilda västernfilmer. Det är bara det att det är så mycket vackrare i verkligheten.

Från mitten av april till mitten av juni kan man uppleva något så unikt som att öknen blommar - det är vackert! Det finns alltid någon kaktus som blommar oavsett när ni kommer. Kring vårt hotell finns många fina exemplar att fotografera, eller fotograferas vid. I Sonora Desert Museum kan ni se alla de djur som lever i öknen. Allt från skallerormar till bergsgetter, bergslejon, pumor med flera. Dessutom många av de olika växter som finns här.

Dag 10. Tucson - Grand Canyon
Tidig avfärd. En kontrasternas dag. Sol, värme, kyla och kanske snö, öken, åkrar, berg och djupa dalgångar och med Grand Canyon som kronan på verket. Vi kör av från stora vägen in till Sedona. Här börjar Oak Creek Canyon, en canyon vars röda klippväggar har funnits med i många filmer.

På eftermiddagen ankomst till Grand Canyon, ett av naturens verkliga underverk. Under miljoner år har Coloradofloden grävt sig ner i berget och bildat en canyon, på sina ställen mer än 1 600 meter djup. Ni kan uppleva det fantastiska färgspelet på klippväggarna, som solen dirigerar. Speciellt solnedgången och soluppgången är fantastisk. Vi bor i nationalparkens egna lodger, som regel på Maswik Lodge, alternativt Yavapai Lodge. (Ca 550 km.) För de som önskar hjälper färdledaren till att boka en hisnande helikoptertur. Turen går antingen vid ankomst eller innan avresa (ca US$ 195).

Dag 11. Grand Canyon - Kanab
För den som vill uppleva soluppgången gäller det att vara uppe tidigt. Vår bussresa fortsätter och vi får rika tillfällen att uppleva naturens mästerverk Grand Canyon. Vid Cameron kommer vi ut på väg 89, som går genom Painted Desert, den målade öknen, som skiftar i regnbågens alla färger. Vi är nu i indianernas land. Längs vägen finns ofta indianer, som säljer vackra smycken. Vi kommer fram till Coloradofloden ännu en gång, men nu är det människor som gjort underverk. Floden är uppdämd genom Glen Canyon Dam och på så vis har Lake Powell bildats. Sjön ligger i en stor canyon. Hela området liknar ett månlandskap.

På eftermiddagen rullar bussen vidare in i mormonernas stat Utah och till det pittoreska Kanab som är känt bland annat för inspelningar av vilda västernfilmer. Inkvartering på Parry Lodge. Kanab har blivit en mycket populär övernattningsplats. På kvällen äter vi en gemensam middag på Westernmanér (ca US$ 50). (Ca 350 km.)

Dag 12. Kanab - Zion - Las Vegas
En av Amerikas vackraste nationalparker väntar. Vi kör norrut och i Mount Carmel Junction tar vi av mot Zion. Först kör vi på slingrande vägar mellan schackmönstrade klippväggar. Detta är naturens svar på Manhattan. Efter några kilometers körning kommer vi till en tunnel som mynnar ut i en liten trång canyon av höga lodräta klippor. Bussen tar oss ner på bottnen, där även en liten flod rinner. Vi gör flera fotostopp.

Efter naturens alla upplevelser är det dags för spelstaden Las Vegas. Inkvartering på häftiga Paris Hotel beläget vid strippen och så är det dags att prova lyckan med en tjugofemcentare på en enarmad bandit. Dessa enarmade banditer finansierar det mesta. Här finns ett enormt utbud av shower och underhållning. (Ca 350 km.)

Dag 13. Las Vegas
Las Vegas är arkitekternas Disneyland. Det ena hotellet har mer osannolik arkitektur än det andra. En promenad längs "The Strip" är att färdas genom tid och rymd. Ena ögonblicket befinner man sig i antika Egypten, nästa i en medeltida engelsk borg, för att sedan vandra omkring i dagens Venedig, Paris eller New York. Vårt hotell ligger absolut mitt på strippen med kända hotell som Caesars Palace och Bellagio som grannar. På kvällen väntar shower och underhållning.

Dag 14. Las Vegas - Hollywood - Los Angeles
Las Vegas är en oas i öknen, vilket vi förstår när bussresan fortsätter. Färden tar oss genom Mojaveöknen, men är ändå spännande med bergspass och vackra vyer. Los Angeles är egentligen 88 olika städer. Efter ett sista bergspass når vi Hollywood. Hollywood är nog ett av de mest lockande namnen i Amerika och efter en omfattande ansiktslyftning är man på topp igen.

Vid Hollywood & Heights finner vi många affärer, restauranger och biografer. Legendariska TCL Chinese Theatre ligger här med kändisars hand- och fotavtryck. Dolby Theatre är Oscarsgalans hemadress. Vårt hotell Loews ligger absolut centralt med sevärdheterna utanför dörren.

Dag 15. Los Angeles
Dagen till egen disposition. Reseledaren kan hjälpa till med förslag och arrangemang. Kanske vill någon besöka Universal Studios och göra en spännande tur genom filmens värld. Förutom att se hur det ser ut bakom kulisserna finns en massa spännande och hisnande "rides". Entrén kostar ca USD 110 och transport tillkommer. Vi får se hur specialeffekter görs, se hur djur tränas, stuntmen i aktion och kanske till och med delta i en filminspelning. De som inte fick anbud till en filmkarriär åker tillbaka till hotellet. Både Universal Studios och vårt hotell ligger bara ett kvarter från respektive tunnelbanestopp så ni kan stanna så länge ni vill.

Dag 16. Los Angeles - Santa Monica - San Francisco
Även om många filmstjärnor och musiker förblir odödliga finns det en sista viloplats för dem. I Westwood Memorial Park finner man Marilyn Monroe, Frank Zappa, Roy Orbison, Dean Martin, Burt Lancaster och många andra. Vi gör en kort rundvandring i den vackra och lugna oasen.

Vidare till Santa Monica, beläget direkt vid Stilla Havet och känt som slutmål för klassiska Route 66. På vissa ställen stupar kusten brant ner till stranden och från The Palisades palmprydda kant har man en vacker utsikt mot Stilla Havet.

Santa Monica Pier är välkänd med ett stort Pariserhjul och även ett antal restauranger. Lockar shopping finns det stora shoppingcentrat Santa Monica Place och trevliga shoppinggator. Vi stannar här ett par timmar innan vi fortsätter till flygplatsen och gör en kort flygning till San Francisco. Det är skymning när vi gör inflygningen som förhoppningsvis ger en vacker vy över den vackra staden. Transfer till Hilton Financial.

Dag 17 och 18. San Francisco
Direkt på morgonen gör vi en omfattande sightseeingtur. San Francisco är en av de populäraste städerna i Amerika och varför får vi svar på under turen. Från Twin Peaks har man en underbar utsikt över San Francisco och dess förstäder om inte den berömda dimman sveper in över topparna. Vi ser även Chinatown, Fisherman´s Wharf, Union Square, Nob Hill med mera. Vi stannar till vid Golden Gate-bron som ofta ger tillfälle till dramatiska bilder.

Hela dag 18 till egen disposition. San Francisco är en stad där man, i motsats till de flesta amerikanska städer, inte är utlämnad till bilen. I Fisherman´s Wharf finns många affärer, boutiquer och gatumusikanter. Det är dessutom San Franciscos fiskehamn och här finns mängder av restauranger med fisk som specialitet. Det mesta finns inom gångavstånd eller så kan man ju ta en tur med de berömda kabelspårvagnarna. Det är spännande att åka över de branta backarna. Chinatown är mycket berömt och en av de största kinesiska bosättningarna utanför Fjärran Östern. En promenad här är en exotisk upplevelse.

San Francisco är en gammal stad för att vara i Kalifornien. 1776 byggde spanjorerna en missionsstation här som sedan övertogs av Amerika. Sen kom guldruschen och San Francisco växte. 1860 blev staden slutpunkt för den berömda expressdiligensen Wells Fargo. Wells Fargo är numera en bank och man har ett museum, där man bland annat kan hitta en diligens och även annat från guldruschens glada dagar.

San Francisco har många trevliga varuhus, som är värda ett besök, de bästa belägna kring Union Square och Market Street. Vi arrangerar en extra tur till de berömda jätteträden i Muir Woods. Träden är över 75 meter höga och cirka 800 år gamla. På kvällen dag 18 äter vi en gemensam avskedsmiddag på en trevlig restaurang.

Dag 19. San Francisco - Skandinavien
Vid lunchtid utcheckning och transfer till flygplatsen. Flyg med SAS nonstop till Köpenhamn. Middag ombord.

Dag 20. Ankomst Skandinavien
Frukost innan vi landar i Köpenhamn vid lunchtid. Eventuellt planbyte för fortsatt resa. Ni har nu under tre veckor fått uppleva det stora landet i väster, allt från storstäder till storslagen natur, från historia till nutid, från dröm till verklighet.