TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
New York City
Kultur & Nöjen
Broadway, Lincoln Center, Radio City Music Hall och Carnegie Hall bjuder på opera, musik, teater och balett i världsklass. Från början av november till mitten av januari går Radio Citys berömda julshow som är en oförglömlig upplevelse. Längre söderut på Manhattan visas den nya experimentella kulturen. Däremellan finns förstås ett stort utbud av annan underhållning. Från jazz och blues till rock och country & western.

Broadway
En riktig New York-resa kräver ett besök på en musikal eller på Lincoln Center. Som regel startar föreställningarna 20.00. Lördagar och söndagar finns ofta matinéer. Biljettpris US$ 125–145. Premiumbiljetter ca US$ 250.

Exempel på musikaler
Aladdin
Beautiful - Carol King
Book of Mormon
Chicago
Come from Away
Dear Evan Hansen
Frozen
Harry Potter and the Cursed Child
Jersey Boys
Moulin Rouge
Pretty Woman
Rock of Ages
Stomp
The Lion King
The Phantom of the Opera
The Tina Turner Musical
Tootsie
Waitress
West Side Story
Wicked

Lincoln Center har ofta intressanta uppsättningar, Carmen, Madame Butterfly, Rigoletto etc. Vi köpa biljetter till musikaler, teater, balett, opera, musikkonserter med mera. Glöm inte julshowen på Radio City Music Hall. Ha gärna några alternativ till hands när ni beställer eftersom det ofta är fullt. Obs! Beställda biljetter kan ej avbeställas och ingen återbetalning oavsett anledning. Avbeställningsskydd gäller ej.

Shopping
Det är här Macy's och Bloomingdale's ligger. Alla varumärken inom modeindustrin finns representerade. Filmbolagen har egna affärer och säljer filmprylar. Sporter har egna affärer, till exempel har NHL en affär med allt om hockey.

New York också är ett paradis för alla med specialintressen. Eller vad sägs om affärer som bara säljer tofflor, knappar, serietidningar, detektivromaner, speldosor och mahjongspel?

Man kan fortfarande handla billigt, till exempel i Century 21. Billigt handlar man också på Factory Outlets. Jersey Gardens ligger intill Newarkflygplatsen och nås med buss både från Manhattan och Newark. Woodbury Common ligger cirka en timme norr om New York. En shoppingtur hit kostar cirka US$ 45. Samtidigt får man en trevlig bussresa i vacker natur "upstate New York".

Museer
New York kan skryta med några av världens förnämsta museer. Exempelvis Metropolitan Museum of Art som förutom konst även visar kläder, smycken och möbler. Museum of Modern Art, MoMA, har alla 1900-talsmästarna. American Museum of Natural History är intressant för den som vill veta mera om dinosaurier eller amerikanska indianer. Guggenheim, ritat av Frank Lloyd Wright, innehåller många av 1900-talets mästerverk, samtidigt som byggnaden är en av New Yorks mest kända.

Udda museer finns, bland annat ett polismuseum där man får se hur violinfodral specialbyggda för maskingevär ser ut. Ett boxningsmuseum ställer ut en avgjutning av Ingos knytnäve – den berömda högern. Mer sport finns på Sports Museum of America. Tv- och radiomuseerna är också värda ett besök. Rock & Roll Hall of Fame innehåller mycket "memorabilia".

Sport
New York är staden som har allt även inom sport. Amerikas största sporter är baseball, basket och amerikansk fotboll och här har New York två lag i varje sport och när det gäller hockey inte mindre än tre lag.

Baseball-säsongen är från april till september. New York Mets spelar på Citi Field i Queens. Det mer kända laget är New York Yankees som håller till på Yankee Stadium i Bronx. Laget är basebollens svar på Chelsea eller Barcelona multiplicerat med 10.

Basket-säsongen är från oktober/november till april varefter slutspelet tar vid. New York Knicks spelar i anrika Madison Square Garden. Andra laget är Brooklyn Nets.

American Football. Lagen New York Giants och New York Jets spelar från september till december med den klassiska finalen Superbowl i början av februari.

NHL Hockey. Grundserien är från oktober till första helgen i april varefter slutspelet, Stanley Cup, börjar. New Yorks mest kända lag är New York Rangers som spelar på klassiska Madison Square Garden. I laget spelar King Henrik, vår svenske supermålvakt. New York Islanders spelar i Brooklyn. New Jersey Devils på Newarksidan har ett par svenska spelare.

Soccer/Fotboll. Staden har två lag, New York Red Bulls och New York City F.C. Spelar mars-november.

Swanson´s kan som regel boka biljetter till hockey och i vissa fall baseball.

Har ni barn med er?
Barn gillar New York! Även om det är en storstad finns det mycket intressant för barnen. Givetvis är det häftigt med de enorma skyskraporna. En helikoptertur är spännande liksom att besöka hangarfartyget Intrepid. Ibland gillar faktiskt barn shopping. Här finns ett stort Toy’s R Us och även Disney Store. Children’s Museum är också populärt, ett museum där man får röra utställningsföremålen.

Gillar ni att flanera?
New York har mycket att erbjuda dem som tycker om att flanera. Här finns charmiga små stadsdelar som myllrar av folkliv och kryllar av restauranger och affärer. Gå ut och gå några timmar – och man har hälsat på i tre–fyra världsdelar. Lukta på kryddorna i den indiska stadsdelen, pröva den goda soppan i Lower East Sides judiska restauranger, beställ en bägare tysk öl i någon av Yorkvilles Bierstuben, besök det annorlunda och intressanta varuhuset i Chinatown eller bara promenera. En kul grej att ta båten från South Street Seaport till Brooklyn. Du hamnar direkt vid ett vackert promenadområde med storslagen utsikt mot Manhattan. Här finns också shopping och restauranger.

Jul i New York
Hösten är en mycket populär tid att besöka New York. Julskyltningen börjar sista veckan i november och många affärer har rea före jul. New York är mycket vackert dekorerat för julhandeln. Julshowen Christmas Spectacular på Radio City Music Hall är nästan ett måste. Den går för 72:a året i rad och har otroliga uppsättningar. 3–6 föreställningar varje dag från ca 8/11–2/1.

Sverige i New York
I New York finns mycket svenskt. Ett par svenska restauranger med Aquavit i spetsen. Fika finns på flera platser och erbjuder fika på svensk sätt. Konditori finns i East Village. Sockerbit har svenskt godis och möjlighet till fika. Nu kan man även få riktigt bröd. Fabrique har öppnat. Danska Ole & Steen storsatsar med både bröd och danska kakor.Vi rekommenderar ett besök i Svenska Kyrkan. Här kan man fika, läsa tidningen med mera. Ofta finns någon utställning eller musikevenemang och på söndagar gudstjänst.

Scandinavia House är ett skandinaviskt kulturcentra med många evenemang. Norska Smörgåschef är ett populärt fikaställe. Swedish Meatball Truck i Williamsburg serverar köttbullar och mos eller nudlar.

New York är shopparnas eldorado och många svenskar vill prova lyckan. De mest lyckade är IKEA vid Newark och i Brooklyn och H&M som har flera affärer. Efva Attling, Johan Lindeberg, Gudrun Sjödén och Fjällräven har egna butiker i Meatpacking respektive Soho.