TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Chicago
Inledning
När resenären väl kommit till Chicago blir han förvånad och imponerad över hur öppen staden är mot den stora Michigansjön, hur grön den är på grund av de många parkerna och hur rent och säkert här är. Chicago blir sedan en given plats på nästa Amerikaresa.

Visste du att man i centrala Chicago har tillgång till härliga sandstränder och skönt bad i Michigansjön? Allt inom gångavstånd från hotellet!

Svenskstaden
Chicago var under lång tid det största immigrantcentret för svenskarna. Det sägs att staden "byggts av svenskar". Av de gamla svenskområdena finns idag bara Andersonville kvar med ett par livsmedelsaffärer, en liten restaurang samt det Svensk-Amerikanska museet som blivit centralpunkten för dagens Chicagosvenskar. Här har man julbasar, midsommarfirande och många fina utställningar.

Trots ett starkt inflytande från mellanöstern är den lilla stadsdelen fortfarande mån om sin svenska historia och väl värd ett besök. Se vad svenskarna i Chicago handlar och sätter värde på, ät pannkakor med falukorv och lingonsylt på Svearestaurangen och Iäs en svensk tidning på museet.

Vill man besöka "svenskbygderna" i mellanvästern är Chicago en naturlig utgångspunkt. Knappt tre timmar bort ligger "Janssoniternas" Bishop Hill, det främsta svenska minnesmärket, idag kulturminnesbevarat. Med Erik Jansson och hans efterföljare började 1846 den stora immigrationen från Sverige till USA.

Andra sevärdheter
Chicago är skyskrapans födelsestad och i dag känd för sin arkitektur och sitt kulturella utbud. Att vandra bland stadens skyskrapor är en angenäm upplevelse och att se dess skyline från Museum Campus eller från sjösidan är ett måste.

Åk upp i Amerikas näst högsta byggnad, Willis Tower, och se staden breda ut sig från 103:e våningen. En klar dag kan man se fyra stater därifrån. På 95:e våningen i Hancockbyggnaden kan man inta en god lunch eller middag medan man blickar ut mot stadens gator och Michigansjön.

Det senaste tillskottet bland magnifika parker är Millenium Park med intressanta konstverk, fontän och musikpaviljong. Under sommarmånaderna arrangeras här ett flertal gratiskonserter och festivaler av olika slag medan staden bjuder på fantastiska fyrverkerier över sjön.

En båttur på Chicagofloden och Michigansjön rekommenderas. Varför inte utnyttja Trolleybussarna om du inte vill promenera mellan sevärdheterna?

Glöm inte den permanenta indianutställningen på Field Museum, ett besök på det mycket speciella Museum of Science and Industry och för den konstintresserade rekommenderas både the Art Institute och Museum of Contemporary Art.

Chicago har bekväma flygförbindelser, många sevärdheter, utmärkta restauranger och ett lätt och greppbart centrum med många affärer, nöjen med mera. Chicagoborna är vänliga, hjälpsamma och stolta över sin rena fina stad. Det är faktiskt dags för dig att också upptäcka denna positiva stad, precis som så många svenskar gjorde för några generationer sedan.

Kommunikationer
Chicago har två flygplatser, men det är den internationella flygplatsen O'Hare som är i särklass störst. Taxi till downtown kostar ca US$ 60. Bussförbindelse finns till flertalet hotell. Även tåg direkt från O'Hare till downtown. Kostnaden för buss är ca US$ 20 och tåg ca US$ 5. Greyhounds bussterminal ligger centralt.

Liksom i alla stora städer är det ingen fördel att ha bil. Kommer ni med bil, låt den stå i hotellets garage och promenera eller ta taxi. Parkering är dyrt.