TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Arizona
Inledning
Arizona är en av Amerikas yngsta stater, men också en av de trevligaste att besöka. Många tror säkert att den enda sevärdheten är Grand Canyon, i sig värd en egen resa, men här finns mycket mer att se och uppleva. Dessutom trevliga hotell, stort utbud av restauranger och shopping, allt i en härlig westernmiljö. För oss skandinaver är förstås vädret viktigt och Arizona bjuder på ett mycket behagligt väder under större delen av året.

Arizona blev delstat i Amerika så sent som 1912. Arizona hade en vild "barndom". Staten var verkligen vilda västern och här finns fortfarande många guldgrävarstäder och spökstäder kvar. Många namn känns igen från vilda västern-filmer, till exempel Tombstone med O.K. Corral. Här finns förstås kända namn även från nyare tid, berömda Route 66 går igenom staten.

Stora delar av Arizona är indianreservat. Navajo, Apache, Hopi och flera mindre stammar finns representerade och till exempel Havasupaiindianerna bebor fortfarande vissa delar av bottnen i Grand Canyon. Indianerna och närheten till Mexiko gör att man kan köpa vackert konsthantverk, mattor, silversmycken, korgar, keramik med mera.

Fantastisk natur
Få stater kan erbjuda så fantastisk natur och samtidigt så omväxlande. Det kan i bland vara lite svårt att inse hur vackert Arizona är med tanke på sitt torra klimat och karga natur. I söder är det mest ett ökenliknande landskap, men vackert prytt med magnifika kaktusar, bland annat de stora Saguarokaktusarna. Det är i detta område de mest kända rekreationsorterna Scottsdale och Tucson ligger. Här finns också många minnen från "Vilda Västern", orter som Old Tucson, Tombstone och Bisbee. Väldigt många av vägarna går genom vacker natur och här finns flera nationalparker. Mest känd är förstås Grand Canyon som bara måste ses.

Rekreation och badsemester
Arizona ligger inne i landet, men rekreation och avkoppling är ändå ett av dess stora försäljningsargument. Fast stora delar av staten ligger i ökenområde är det Amerikas båtrikaste delstat per capita. Naturen erbjuder många spännande upptäcktsfärder. Hotellen är ofta resorts, det vill säga anläggningar med stora trädgårdar, stort poolområde, tennis, golf med mera.

Härligt klimat
På sommaren är det mycket varmt i nästan hela Arizona, det är bara i norra delen som det är lite svalare, det vill säga varmt. Luften är dock torr så det upplevs ej så varmt. Vintertid är norra delen kall, medan södra har fint väder, endast december till februari kan jämföras med svensk senvår.

Avkopplande upptäcksfärd
Arizona är väl värt sin egen resa. Kanske tillhör ni dem som vill kombinera avkoppling med lite egna upptäckter, men samtidigt inte vill resa varje dag, packa upp och packa ner. Från Scottsdale eller Tucson når ni sevärdheterna i södra Arizona på dagsutflykter. Gör trevliga utflykter när det passar, sola, bada, spela golf, besök trevliga restauranger. Upptäck Arizona utan att stressa.