TELEFON: 0479-144 70E-POST: info@swansons.se
KONTAKT BETALA TILL SWANSON'S OM SWANSON'S SITEMAP
Rio de Janeiro
Inledning
Rio de Janeiro är nog ett av världens mest välklingande geografiska namn och staden ligger på topp i önskelistorna. Enligt Rio-borna själva ägnade Gud sex dagar åt att skapa världen, men hela den sjunde dagen enbart till Rio. Överallt finns dramatiska berg som skjuter upp flera hundra meter, upp till 700 meter! DäremelIan stadskärnor insprängda och så de stora och inbjudande stränderna med vackra namn som Copacabana och Ipanema.

Infödda i Rio kallas för Cariocas och har en speciell inställning till livet. Man måste njuta också! Stranden är viktig, speciellt på helgerna är det packat med folk. Oavsett ålder, oavsett social status och oavsett figur är det badkläder på. Bada, sola och umgås. På kvällen kommer grabbarna och tränar fotboll och drömmer om nya VM-guld.

Storstadsområdet Rio de Janeiro har cirka 12 miljoner invånare men staden känns ändå aldrig så stor. Varje stadsdel är rent fysiskt begränsad av berg eller klippor och Rio blir på så vis en samling småstäder. Dessa klippor och berg är samtidigt några av stadens största sevärdheter.

Från Pao d'Acucar, Sockertoppen, dit man kommer med två linbanor, har man en storslagen utsikt. Än mer imponerande är utsikten från Corcovado, där Jesusstatyn (Cristo Redentor) står. Förvisso är Jesusstatyn i Polen två meter högre, men vad gör det när Rios står på en 710 meter hög klippa och blickar ut mot en oslagbar horisont. Hit kommer man med en bergbana som går genom en nästan tropisk natur.

Stad och bad
Rio de Janeiro har den unika kombinationen av storstad och underbara bad centralt. Stränderna ligger mitt i staden och många hotell har egna områden på stranden med solstolar och viss service. Generellt gäller att livet cirklar mycket kring just stranden. Själva strandpromenaden består av hyreshus blandat med hotell och ett antal restauranger. Affärer, nöjen, shopping, kaféer och fler restauranger ligger sedan något kvarter inåt land.

Copacabana är kanske den mest kända stranden och här ligger flera av stadens bästa och mest välkända hotell. Ipanema är idag mer "inne" och det gäller även Leblon som är fortsättningen av Ipanema. Ipanema är något exklusivare än Copacabana, även om de flesta hotell ligger ett kvarter inåt land. I Ipanema hittar man fler restauranger, mer nöjen och bättre shopping. Nära våra hotell ligger Garuta de Ipanema där sången "Flickan från Ipanema" skrevs (noterna står på fasaden) och på Vinicius är det bossanovashow nästan varje kväll.

Den som söker nöjesliv har definitivt kommit rätt. Det finns många bra och även utmärkta restauranger. Annars kännetecknas staden av många juice- och fruktbarer, kaféer och lite enklare rätter. Ni måste förstås gå på churrascaia, en grillrestaurang där det serveras kött i alla de former, Marius är en av de bästa och med en riktigt häftig inredning.